Resepi Tadisional Emak

Bahulu Tradisional
















Bahan-bahan

10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula



Caranya
1. 
Pukul telur dan gula sehingga kembang. 
2. Campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. 
3. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. 
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga bahulu kuning keemasan.


Kuih Bangkit














Bahan-Bahan
4 cawan tepung ubi
2 cawan tepung gandum
4  ½ cawan gula halus
½ sudu serbuk penaik
4 biji telur ayam
1 biji kelapa

Caranya
1. Ambil 3 cawan santan dari kelapa yang telah diparut.
2. Campurkan tepung ubi, tepung gandum, gula bersama serbuk penaik.
3. Pukul telur hingga kembang dan tuangkannya ke dalam tepung sambil mengguli bersamanya.
4. Tuangkan santan sedikit demi sedikit sambil menggulinya sehingga ianya lembut.
5. Canai dan terapkan mengikut acuan yang disukai.
6. Seterusnya bakar dengan menggunakan api yang sederhana sehingga ianya kelihatan kekuningan. 
7. Setelah agak kekuningan, bolehlah diangkat untuk di simpan dalam balang kedap udara.


Buah Rotan














Bahan-bahan:

4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng

Caranya
1. Tepung gandum digaul dengan telur.
2. Masukkan santan dan uli hingga sebati.
3. Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
4. Golek-golek atas bijan.
5. Goreng hingga kekuningan.


Kuih Batang Buruk














Bahan-bahan
600 gm tepung gandum
300 gm tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gm kacang tanah (dikisar halus)
400 gm gula halus
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Caranya
1. Gaul tepung dengan santan (santan perlu dipanaskan hingga mendidih supaya kuih tahan lebih lama).
2. Masukan telur dan uli hingga menjadi doh.
3. Canai hingga menjadi nipis atau gunakan mesin supaya ia menjadi lebih nipis. Seterusnya potong ikut saiz 2cm x 3cm.
4. Gulungk an ia menggunakan penyedut besar untuk membuat sarang kuih berkenaan.
5. Goreng dan apabila garing, angkat dan masukkan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang tanah tadi.


Rempeyek














Bahan bahan

2 sudu teh jintan puteh
1 sudu teh ketumbar
750 ml santan dari 1 setengah biji kelapa.
175 gram tepung beras
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
300 - 350 gram kacang tanah
Ikan bilis

Caranya
1. Goreng tanpa minyak jintan puteh dan ketumbar hingga wangi.
2. Kemudian tumbuk atau kisar halus.
3. Satukan dengan tepung beras, santan dan garam.
4. Sediakan dua kuali, panaskan sedikit minyak didalam kuali leper.
5. Manakala kuali biasa diisi minyak panas untuk digoreng rendam.
6. Sendukkan sedikit adunan, taburkan kacang dan ikan bilis, tuangkan kedalam kuali leper.
7.Bila sudah kekuningan angkat dan terbalikkan kedalam kuali biasa.
8. Goreng hingga rempeyek keemasan kemudian angkat dan sejatkan.
9. Apabila sejuk masukkan kedalam bekas kedap udara.


Kuih Kapit / Sepit
















Bahan-bahan

220 gram tepung gandum
60 gram tepung beras
1 biji kelapa
5 biji telur
250 gram gula halus
500 ml air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng


Caranya
1. Telur dan gula halus dipukul hingga rata.
2. Ayak tepung gandum bersama tepung beras.
3. Masukkan bancuhan telur ke dalam campuran tepung dan kacau perlahan-lahan hingga sebati.
4. Masukkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi sebati.
5. Panaskan minyak bersama dengan acuan kuih kapit.
6. Tuang satu hingga dua sudu adunan ke dalam acuan dan kapit ke dalam miyak untuk digoreng.
7. Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
8. Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan
9. Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat dengan segera.


Kuih Karas














Bahan-bahan

1 bungkus tepung beras
2 cawan gula
3 cawan air
Minyak secukupnya

Caranya
1. Ayak tepung dan gaulkan bersama gula, kemudian masukkan air dan kacau hingga sebati.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acuan roti jala), tuang adunan di dalam kuali seperti membuat roti kirai.
4. Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat. Toskan.
5. Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau.


Kuih Cakar ayam












Bahan-bahan

½ kg keledek, kupas kulit 
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Caranya
1. Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
2. Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
3. Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
4. Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
5. Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
6. Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
7. Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
8. Apabila sudah sejuk, simpan kuih  ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau.

7 comments:

  1. Kuih tradisional memang sedap tambah2 kuih baulu masa panas sedap sangat

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas resepi itu,sngt2 berbaloi blh bgi x resepi kueh tradisional selain dari atas

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas resepi itu,sngt2 berbaloi blh bgi x resepi kueh tradisional selain dari atas

    ReplyDelete
  4. Resipi kuih kapit tu untuk bape orang?

    ReplyDelete
  5. Terbaik. Terima kasih. Inn Shaa Allah sy akan praktikkan.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih bgi resipi2 d atas.smg diberikn pahala krn berkongsi ilmu.

    ReplyDelete