Monday, February 20, 2012

Biskut Bunga Dahlia

















Bahan-bahan A
160g                       mentega
60g                         gula aising

Bahan-bahan B
1 biji                         kuning telur
½  sudu teh               esen vanilla


Bahan-bahan C
100g                         tepung jagung
50g                           tepung kastad
150g                         tepung gandum

Hiasan
pewarna merah muda
manik gula

Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Ambil separuh doh dan warnakan dengan pewarna merah muda.
5. Masukkan doh bewarna merah muda dan doh kosong ke dalam acuan, semperit dan paipkan bentuk bunga.
6. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digrIs dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
7. Setelah biskut sejuk, hiaskan dengan manik gula di tengah biskut.

No comments:

Post a Comment