Monday, February 27, 2012

Biskut Nestum Strawberi

















Bahan-bahan A
250g                       mentega
130g                       gula kaster
1 biji                       kuning telur
1 sudu teh               esen vanila
1 sudu teh               pes strawberi
½  sudu teh             pewarna merah muda

Bahan-bahan B
300g                       tepung gandum
120g                       tepung jagung
50g                         serbuk badam
½  sudu teh             soda bikarbonat
30g                         kelapa kering (dikisar)

Hiasan
putih telur
nestum
coklat masakan putih (dicairkan)

Carannya
1. Satukan bahan-bahan A dan pukul sehingga sebati.
2. Masukkan bahan-bahan B dan uli hingga menjadi doh.
3. Ambil sedikit adunan dan bujurkan.
4. Celupkan ke dalam putih telur dan golekkan biskut ke dalam nestum.
5. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
6. Setelah biskut sejuk, hiaskan dengan coklat masakan putih.

No comments:

Post a Comment