Friday, February 3, 2012

Gula-gula Coklat ( Chocolate Sweeties )



















Bahan-bahan A
160g                       mentega
½ biji                      telur
100g                       gula aising

Bahan-bahan B
60g                         kelapa kering
230g                       tepung ubi
70g                         tepung gandum               
½ sudu teh              serbuk penaik
½ sudu teh              esen vanilla

Bahan C
Secukupnya                       badam biji (dibelah dua)

Hiasan
coklat masakan putih (dicairkan)
coklat masakan hitam (dicairkan)
manik Jumbo Love


Caranya
1.       Sebatikan bahan-bahan A.
2.       Masukkan bahan-bahan B dan uli sehingga adunan menjadi lembut
3.       Ambil sedikit adunan, masukkan separuh badam biji dan bulatkan.
4.       Susunkan di atas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
5.       Setelah biskut sejuk, celupkan biskut ke dalam coklat masakan putih dan masukkan ke dalam cawan kertas.
6.       Hiaskan biskut dengan coklat masakan hitam dan manik Jumbo Love.


No comments:

Post a Comment