Tuesday, February 28, 2012

Jejari Emas

















Bahan-bahan A
150g                       mentega
60g                         gula aising

Bahan-bahan B
½ biji                      kuning telur

Bahan-bahan C
30g                         lelemak/ lemak putih
220g                       tepung gandum
60g                         tepung jagung
30g                         nestum (dikisar)
30g                         badam nib          
2 sudu besar            tepung susu

Hiasan
badam nib
coklat masakan hitam (dicairkan)
coklat masakan putih (dicairkan)

Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli hingga menjadi doh.
4. Canai dan terap adunan dengan acuan berbentuk segi empat panjang.
5. Taburkan badam nib di atas biskut
6. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
7. Setelah biskut sejuk, hiaskan dengan coklat masakan hitam dan coklat masakan putih.

1 comment:

  1. salam, pohon izin syer resepi, mintak halal saya nak buat bisnez coookis guna resepi ini...trima kasih...i follow, u jgn lupa follow yea...tq

    ReplyDelete