Wednesday, February 22, 2012

Tat Teratai Layu
















Bahan-bahan A
250g                       mentega
80g                         gula aising

 Bahan-bahan B
1 sudu teh                           esen vanilla
1 biji                                   kuning telur

Bahan-bahn C
400g                       tepung gandum
50g                         tepung susu

Hiasan
pewarna epal hijau
jem nenas
manik warna warni

Carannya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan 1 bahagian dengan pewarna epal hijau. Cantumkan kedua-dua doh dan canai.
5. Terap adunan dengan acuan berbentuk bunga pecah 6 dan masukkan ke dalam cawan kertas.
6. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
7. Isikan jem nenas di tengah dan taburkan dengan manik warna warni.

No comments:

Post a Comment