Monday, February 27, 2012

Bebola Coklat Badam

















Bahan-bahan A
160g                       mentega
50g                         gula aising

Bahan-bahan B
120g                       tepung jagung
100g                       tepung gandum
1 sudu teh               esen vanilla
4 sudu besar            badam nib (dipanggang)

Hiasan
coklat masakan hitam (dicairkan)
coklat masakan putih (dicairkan)
badam nib (dibakar)

Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
3. Ambil adunan sebanyak 10g dan bulat-bulatkan.
4. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
5. Setelah biskut sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan hitam yang bercampur dengan badam nib.
6. Masukkan biskut ke dalam cawan kertas bewarna hitam.
7. Hiaskan dengan coklat masakan putih.

No comments:

Post a Comment