Bahan-bahan A
220g mentega
40g lelemak/
lemak putih
80g gula
aising
Bahan B
1 biji kuning
telur
Bahan-bahan C
290g tepung
naik sendiri
60g tepung
gandum
50g tepung
jagung
50g tepung
ubi
40g kelapa
kering (dikisar)
Hiasan
coklat masakan hitam (dicairkan)
coklat masakan hijau (dicairkan)
coklat berbentuk biji kopi
Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi
lembut.
4. Canai dan terap doh dengan acuan berbentuk bulat.
5. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digrIs dan
bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
6. Coklat berbentuk biji kopi : Tuangkan coklat masakan
hitam ke dalam acuan berbentuk biji kopi dan keraskan. Keluarkan coklat.
7.Hiaskan biskut dengan coklat masakan hitam dan
coklat masakan hijau. Letakkan sebiji coklat berbentuk biji kopi diatas biskut.
No comments:
Post a Comment