Monday, February 20, 2012

Mekar Hijau

















Bahan-bahan A
220g                       mentega
40g                         lelemak/ lemak putih
80g                         gula aising

Bahan B
1 biji                       kuning telur

Bahan-bahan C
290g                       tepung naik sendiri
60g                         tepung gandum               
50g                         tepung jagung
50g                         tepung ubi
40g                         kelapa kering (dikisar)

Hiasan
coklat masakan hitam (dicairkan)
coklat masakan hijau (dicairkan)
coklat berbentuk biji kopi

Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Canai dan terap doh dengan acuan berbentuk bulat.
5. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digrIs dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
6. Coklat berbentuk biji kopi : Tuangkan coklat masakan hitam ke dalam acuan berbentuk biji kopi dan keraskan. Keluarkan coklat.
7.Hiaskan biskut dengan coklat masakan hitam dan coklat masakan hijau. Letakkan sebiji coklat berbentuk biji kopi diatas biskut.

No comments:

Post a Comment