Monday, February 20, 2012

Tat Seroja


















Bahan-bahan A
250g                       mentega
40g                         gula aising

 Bahan-bahan B
1 sudu teh                               esen vanilla
1 biji                                       kuning telur

Bahan-bahan C
60g                                         tepunng jagung
1 sudu besar                            tepung kastad
400g                                       tepung gandum

Hiasan
kuning telur (dipukul)
pewarna kuning telur
ceri merah (dibelahkan)
mentega kacang tanah
manik warna warni

Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Canai dan terap doh dengan acuan pecah 6.
5. Letakkan keatas acuan tat dan kemaskan.
6. Sapukan kuning telur dan pewarna kunimg telur.
7. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
8. Biarkan biskut sejuk dahulu sebelum buka dari acuan tat.
9. Paipkan mentega kacang tanah ke dalam biskut, letakkan ceri merah di tengah biskut dan taburkan dengan manik warna warni.

No comments:

Post a Comment