Bahan-bahan A
130g mentega
30g minyak
sapi
40g gula
aising
Bahan-bahan B
½ biji kuning
telur
½ sudu teh serbuk
penaik
½ sudu teh pewarna
merah muda
Bahan-bahan C
3 sudu besar susu
pekat manis
320g tepung
gandum
1 sudu besar nestum
kisar
Hiasan
pewarna hijau
coklat masakan hitam (dicairkan)
kacang (dicincang)
Caranya
1. Sebatikan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan semua bahan C dan uli sehingga adunan menjadi
lembut.
4. Ambil sedikit adunan dan
bujurkannya.
5. Tekapkan adunan kosong dengan acuan bunga dan tampalkan
ke atas biskut bujur sebagai daun. Ulang sehingga adunan habis digunakan.
6. Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan
bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 30 minit.
7. Setelah biskut sejuk, warnakan daun dengan pewarna hijau
dan celupkan sebahagian biskut ke dalam coklat masakan hitam.
8. Taburkan kacang di atas coklat masakan hitam.
No comments:
Post a Comment